Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nameservers_wijzigen

Nameservers wijzigen

In het beheerscherm klikt u op “instellen” naast de naam van het domein, en vervolgens op “Eigen nameservers gebruiken (nameservers wijzigen)” om de nameservers aan te passen:
Hierbij dienen de namen van de nameservers opgegeven te worden. Er dienen altijd minimaal twee servers opgegeven te worden, bij voorkeur beiden op een andere lokatie. Bij sommige domeinextensies is dit zelfs verplicht!

Indien de naam van de nameservers onderdeel van het domein uitmaakt (bijv. “domein.nl” gebruikt nameserver “ns1.domein.nl”), dan dient er een vinkje bij “glue records” gezet te worden en tevens de IP-adressen van de servers opgegeven te worden.

Op het moment dat de nameservers aangepast worden, wordt de wijziging automatisch doorgegeven aan de instantie die verantwoordelijk is voor dat type domein. Wel kan het -afhankelijk van het type domein- enkele uren tot dagen duren voordat deze de wijziging verwerkt heeft.

Nameserver controle

Voordat u de nameservers aanpast, moet het domein eerst ingesteld worden in het configuratiebestand van de opgegeven nameservers. Dit wordt meestal door uw hosting provider gedaan. Op http://dnscheck.je-eigen-domein.nl/ kunt u controleren of dit juist is gedaan.

Bij o.a. .nl, .fr, .de, .ch domeinen doet ook de instantie die verantwoordelijk voor het type domein is een zogenaamde “nameserver controle”. Hierbij wordt gecontroleerd of de nameservers juist ingesteld staan, en aan bepaalde technische eisen voldoen. Is dit (nog) niet het geval dan wordt de wijziging simpelweg niet verwerkt. Het is dus van belang dat de nameservers juist ingesteld staan VOORDAT u de wijziging aanvraagd.

nameservers_wijzigen.txt · Laatst gewijzigd: 2007/02/19 21:36 door max